Historie

Een klein geschiedenis lesje

Historie

Het was een verhitte zomerdag in 1992. Bij enkele groepen heerste vreugde, bij nog meer groepen verdriet. De Brabantse Dag van dat jaar had weer haar slachtoffers geëist. Ontevredenheid heerste. Bij de Pleinkijkers. Bij Vriendenkring Heerings.

De Emmerikstraat was decor voor een eerste evaluatie. Mark Damen en Maarten Schriks schreeuwden hun frustraties van zich af. Niks was goed, het was belachelijk! Alles moest anders, alles moest beter! Ondanks beide smaakmakers van het Heezerse uitgaansleven elkaar niet eens zo heel goed kenden en ze ook niet eens bij dezelfde wagenbouwersgroep zaten, vermaakten ze zich kostelijk met hun wederzijdse frustraties. Aan alles ontbrak het en de Emmerikstraat was te klein om de waslijst aan problemen te herbergen.

Enigszins versuft van de hete zomerzon en nog steeds vol frustraties, droomden ze weg bij het idee van een eigen wagenbouwersgroep. Eigen wagen, eigen mensen, eigen thema, eigen willetje, eigen baas... De quasi-erotische gedachte werkte ontspannend en een eerste lach van de dag kon op de beide nog deels met schmink besmeerde gezichten niet onderdrukt worden. De tijd werkte als harde pit tussen overrijpe zachtzoete kersen en beide tieners spoedden zich huiswaarts, waar moeders de oude koude schotel van de vorige dag met een vers ei als nieuw presenteerde aan de rest van het gezin.

Dagen gingen voorbij en het verlangen naar een eigen groep groeide en groeide. Familie, vrienden, kennissen, drinkenbroeders en anderen verdachten werden op de hoogte gesteld van het idee. Op de vensterbank rechtsvoor in het Atrium, de kantine van het Augustinianum, werden de kansen van een nieuwe groep ingeschat.

De één vond het geweldig, de ander had twijfels, maar het kon niet voorkomen dat beetje bij beetje het vertrouwen en het geloof bij Mark en Maarten groeiden dat een nieuwe wagenbouwersgroep wel degelijk bestaansrecht had. Ideeën werden woorden, woorden werden zinnen en zinnen werden weer een idee. Een idee voor nieuwe wagenbouwersgroep, waar de jongeren het voor het zeggen hadden. De naam? Vriendenkring Belachelijk! Ja, Vriendenkring Belachelijk! Het nieuwe logo werd in het grafische hoogstaande ClipArt opgemaakt.


12 september 1992

Het is 12 september 1992. De eerste afspraak alszijde Vriendenkring Belachelijk. De eerste daad van een nieuwe groep. Met de grote voorzitter van de Stichting, het boegbeeld van de Brabantse Dag, zouden die avond de eerste in klad beschreven plannen doorgesproken worden. Onuitputtelijk gierden de zenuwen door hun klamaandoende lichamen toen ze naar de deurbel reikten. Heldhaftig rechtten ze hun rug en staken hun borst fier vooruit. Dit was de dag dat Vriendenkring Belachelijk officieel haar levenslicht zou zien. Dit was de dag dat de Brabantse Dag nooit meer hetzelfde zou zijn. Dit was de dag... Helaas was dit ook de dag dat Frans Bakermans zijn afspraak met de nieuwe wagenbouwersgroep vergat. Mark en Maarten dropen als verzopen bouviers teleurgesteld af. Niks geen memorabele datum. Guh, 12 september 1992, wat een dag. Maar Vriendenkring Belachelijk zou er komen, dat stond vast! Het was 12 september 1992.

16 oktober 1992

Het is 16 oktober 1992. Mark en Maarten, de grondleggers van de vriendenkring, namen beide onwennig zitting in het nog aan te vullen bestuur. Ward Gijsbers en Jasper van der Zande werden urenlang bestookt en bedreigd met ellelange preken van onze aspirant-pastoor, teneinde zij zich ook verdienstelijk zouden maken in het bestuur van Vriendenkring Belachelijk. Later werd ook Christian Peperkamp gebrainwashed en nam gedwongen zitting in datzelfde bestuur. De voorlopige ledenlijst telt 46 koppen. Een dikke 75% was eens gesignaliseerd op het Augustiniunum. De allereerste officiële brief naar de leden van vriendenkring Belachelijk werd verstuurd. Het was 16 oktober 1992.

9 november 1992

Het is 9 november 1992. Daar waar de wereld de val van De Muur herdenkt, zijn Mark en Maarten samen met de rest van het pronkende bestuur druk bezig met het samenstellen van hun nieuwe groep. Nieuwe afspraak met het bestuur van de Stichting. Met een overdonderend jeugdig tiener-enthousiasme gooiden Mark en Maarten al hun ideeën, plannen en voorstellen in de schoot van het arme bestuur. Onder die onverzettelijke druk, bezweek datzelfde bestuur. Vriendenkring Belachelijk werd eindelijk erkend! Het is 9 november 1992, de officiële datum dat de nieuwe wagenbouwersgroep bestaansrecht kreeg. Het was 9 november 1992.

Van Vriendenkring Belachelijk naar Vriendenkring Haisjô

Het ledenbestand van Vriendenkring Belachelijk breidde zich spoedig uit. Op een ledenvergadering op het verdachte zoldertje van Jan Nijssen werd in mei 1993 onze nog altijd begeerlijke Xavier van Aubel bijna unaniem gekozen tot Miss Belachelijk. De eerste eretitel was vergeven. Toch was er ook tegenslag. De naam Vriendenkring Belachelijk werd namelijk niet goedgekeurd door de Stichting. Een domper, maar waar. En dus moest de nieuwe wagenbouwers op zoek naar een nieuwe naam. Vele verkiezingen gingen er aan vooraf, eer men een viertal nieuwe namen met gespeelde inspiratie presenteerde: Vriendenkring De Uitdaging, Vriendenkring De Toekomst, Vriendenkring ’t Spektakel en Vriendenkring Haisjô.

De keuze was snel gemaakt. Het onbekende trok. Op 4 mei 1993 werd gekozen voor Vriendenkring Haisjô. Haisjô was een naam die gevonden was in de nog overgebleven resten van de middeleeuwse perkamenten van het immer roemruchte IVN-project "Ons Dorp", dat Wijnand Zwegers opgegraven had in de vooroorlogse gronden van Kreyl. Haisjô betekent beukenbos. Haisjô is de oorspronkelijke naam van Heeze. Haisjô is Heeze. De naam Vriendenkring Belachelijk werd zonder sentiment verstootten en Vriendenkring Haisjô werd onder luid gejuich en gejoel en met een staande ovatie ontvangen. De vriendenkring was opnieuw geboren en nu definitief. Vriendenkring Haisjô kon beginnen...